Välkomna till odlabin.se

Vi som driver odlabin.se är Emelie Fällgren och Alexander Lowejko. Biodlingen är en del av vårt företag Björkenäs Mathantverk som vi driver på vår gård Margaretelund utanför Ormaryd i Nässjö kommun. 

Biodlingen har varit en del av vår verksamhet sedan vi startade 2019 och från att ha börjat småskaligt med två kupor efter en biodlingskurs har vi vuxit till ett 10-tal kupor vilket mer än väl täcker vårt behov av honung till marknader där vi säljer honung tillsammans med våra andra produkter.

Biodlingen är fascinerande och vi vill gärna dela med oss av den för att fler ska få upp ögonen för den spännande världen som bisamhället utgör. Visste du att bina har en tydlig karriärsstege. När de föds börjar de arbeta med att städa upp och hålla rent i kupan så att drottningen ska kunna lägga ägg i fina rena celler. Efter tre dagar börjar biet äta pollen och honung och omvandlar det till fodersaft för nya ägg och larver. Biet blir då ambi och dess jobb är att mata den kommande generationen bin. När biet är ca 10 dagar vågar det sig ut och kolla utanför kupan för första gången, men det är ju lite läskigt ute i stora världen så arbetsuppgiften nu blir att ta emot honung från flygbina och lämna det på lagret eller mata andra hungiga bin. Några dagar senare är biets vaxkörtlar som mest utvecklade och då blir arbetsuppgiften att bygga och göra mer plats åt larver och honung. När biet så smånigom blivit myndig, altså vid ca 18 dagar, är giftkörteln fullt utvecklad och då blir arbetet att vakta ingången till kupan. Det finns många som gärna skulle komma åt all god honung där inne. Tre veckor efter födseln börjar biet flyga ut och hämta nektar och det arbetet fortsätter hon med i ett par veckor under sommaren. De bin som föds på hösten kan dock bli flera månader gamla då de går i dvala och håller kupan och drottningen varm över vintern.

Vi kommer att fylla på med mer spännande fakta om bin i takt med att vår hemsida utvecklas. Detta var bara en teaser. Men är du intresserad av bin, biodling, biologisk mångfald och honung så tycker jag att du ska kolla in våran andelsbiodling och bli en del av vår biodlingsfamilj.